MILERAM TORTA SA JAGODAMA
Ovo je dosta jedna od finijih i jednostavnijih torti koje sam radila u zadnje vrijeme. Receptić sam slučajno pronašla ne netu i bila sam malo skeptična zbog prhkog tijesta,al krajnji rezultat je oduševljavajuć. Iakoimamo ukučana koji ne podnose nikave mliječne proizvode torta im je savršeno prijala.Stoga preporučam svima,zaista jednostavna a toliko pahuljasta,puna zraka,jednostavno savršena.
Prhko tijesto
250 gr brašna(pola oštro,pola glatko)
100 gr šećera
1 prašak za pecivo
2 vanillin šećera
80 gr margarina
1 jaje
Krema
500 ml mlijeka
2 pudinka okusa vanilija
200 gr šećera
800 gr milerama
Ostalo
Jagode ili bilo koje voće po želji
1 preljev za tortu
malo šlaga za dekoraciju ( p želji)
PRHKO TIJESTO I KREMA
1, U posudu stavite brašno pomješano sa praškom za pecivo,šećer,vanilin šećer,omekšani maslac,i jaje, te sve zajedno dobro zamjestite.. Tijesto je toliko fino da ga nije otrebno stavljeti u frižider,
2, tijesto razvaljajte na masnom papiru.
3, Premjestite ga u kalup za tortu (24 cm) koji ste prethodno namastili i obrašnili dno i bočne stranice. Pažljivo postavite tijesto,a ako i pukne negdje lako čete ga prstima ppraviti.Višak iznad bruća odrežite.
4. Puding i šećer umutite sa malo mlijeka,a ostatak mlijeka stavite kuhati.
5, U zavrelo mlijeko ulijte pripremljeni puding i kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.
6, Čim skinete sa vatre dodajte mileram,i dobro sjedinite mikserom.
7, Odmah izlijte u pripremljeni kalup sa tijestom.
8.Isto tako mžete odmah složiti voće, ja sam složila jagode
9. Stavite sve zajedno peći na 170°C oko 70 min.
10. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pripremite preljev prema uputi na omotu i odmah ga prelijte preko voća te stavite u hladnjak.
11, Ostavite tortu preko noći u hladnjaku.Drugi dan lagano nožem odvojite boćne strane obruča. Tortu prenesite na tacnu sa špahtlom ili nečim drugim da uhvatite što više dna torte.
12. Ukrasite po želji i uživajte.
Nema komentara:
Objavi komentar